Praagse Lente

Pastorale hulpverlening in Tsjechië en Slowakije

Nieuwsbrief Stichting Praagse Lente september 2011
Lieve vrienden,
Het wordt weer tijd voor een (deze keer korte) nieuwsbrief om jullie de laatste nieuwtjes te vertellen. Woensdag 14 september vertrekken we weer met een team, bestaande uit Janna Beek, Eddy de Pender en Tony Kalma, naar Praag.
Zaterdag 17 september zullen we een training geven aan een deel van het Tsjechische pastorale team. Omdat we de leden van het pastorale team beter willen leren kennen, hebben we de groep in tweeën gesplitst en is nu de tweede helft aan de beurt. We hopen zo een team te gaan vormen van mensen die duidelijk kiezen om met ons verder te gaan en visie hebben voor onze manier van werken waarbij luisteren zo centraal staat. Het is wel bijzonder dat er ook twee mensen uit Bratislava komen waarmee ik in Slowakije eerder heb samengewerkt. Zij zijn de leiders van een net opgericht Slowaaks pastoraal team en van 20 – 25 oktober zal ik bij hen zijn in Bratislava om dit team te trainen. Zij willen meer leren over het toepassen van genezend gebed in pastoraal werk.
Verder zullen we op vrijdag persoonlijke gesprekken voeren met een aantal teamleden. Maandag zal ik, samen met de Tsjechische leiders, een gesprek hebben met de leiding van KMS (Christian Mission Society) over de organisatie van de volgende grote conferentie over Innerlijke Genezing, die van 28-30 september 2012 in Praag zal worden gehouden. Mario Bergner en ik zullen dan de sprekers zijn en ivm daarmee zal ik ook een gesprek hebben met uitgeverij Navrat over de Tsjechische uitgave van Mario’s boek: ‘Setting Love in Order.’
Toekomstplannen 2012
Het is bemoedigend dat er op 23 en 24 maart 2012 weer een studieweekend van 20 lesuren gehouden zal worden voor studenten theologie en studenten theologie/sociaal werk over Innerlijke Genezing.
Dit zal worden gehouden in de ETS in Praag. Net als in het voorjaar 2010 zal het zijn voor de 1e en 2e jaars studenten die hun Bachelor willen gaan doen. Het is een keuzevak voor de studenten en ze ontvangen hier studiepunten voor. Wat een kans is dit om hen kennis te laten maken met dit thema en hen te leren hoe genezend gebed toe te passen.
Iedere student zal weer het boek van Leanne Payne: ‘Herstel van Identiteit’ ontvangen. Ik zal deze lessen geven ism een klein Nederlands team en Karel en Yvona Taschner.
Voorjaar 2012 (25 februari) zal er nog een trainingsdag zijn voor het gehele Tsjechische pastorale team als voorbereiding voor de conferentie in september.

Er staat dus weer heel wat te gebeuren de komende tijd.
Graag wil ik nog zeggen hoe blij we zijn met de belangstelling voor het werk van de Stichting Praagse Lente. We merken, ook door getuigenissen, dat het voor mensen veel betekent. Hartelijk dank voor alle steun in de vorm van belangstelling, gebed, financiën etc. Dat helpt en inspireert ons om door te gaan.
Hartelijke groeten,
Tony Kalma (kalma@planet.nl)