Praagse Lente

Pastorale hulpverlening in Tsjechië en Slowakije


De uitgebreide brief kun je hier downloaden.
Verslag reizen
februari (Praag) en maart (Litvinov)


In mijn vorige brief schreef ik over het belang van een goed Tsjechisch pastoraal team en daarom gingen Janna Beek, Eddy de Pender en ik van 10 tot 13 februari naar Praag om ons te richten op training en toerusting van het Tsjechische pastorale team. Het werden fijne persoonlijke ontmoetingen met teamleden en een heel goede trainingsdag. Dit had tot resultaat dat we tijdens de conferentie in Litvinov met een fijn Tsjechisch pastoraal team konden werken.
Van 7 tem 10 april zal de Stichting Toerusting Pastorale Zorg (TPZ) een conferentie houden in Delden over het thema: ‘Genezing van onze diepste wonden’, met als spreker Mario Bergner. In het kader van training en toerusting van het Tsjechische pastorale team zullen 7 leden van het Tsjechische team ons gebedsteam versterken. Zo kunnen ze zien hoe wij werken en kunnen ze samen met ons bidden met de deelnemers.

Ik heb aan Mario Bergner gevraagd om samen met mij de septemberconferentie, van 28-30 september 2012, in Praag te doen als spreker en hij heeft in principe ‘ja’ gezegd, als het allemaal gaat lukken ivm de data, etc. Dus is het voor ons en voor hem een goede gelegenheid om tijdens de conferentie in Delden elkaar beter te leren kennen en plannen te maken.

Zo groeit het werk en worden de Tsjechen zelfstandiger. Een groepje is nu bezig met het oprichten van een Stichting met de naam: Ministry of Pastoral Care en met het beschrijven van hun visie, missie en doelstellingen. Tevens wordt beschreven welke aktiviteiten deze Stichting wil ondernemen en welke kwaliteiten verwacht mogen worden van een teamlid. Het is de bedoeling dat teamleden duidelijkheid ontvangen mbt al deze punten en dat ze achter de uitgangspunten van de Stichting gaan staan.

Verder is de uitgave gepland in het Tsjechisch van het boek ‘Crisis in Masculinity’ van Leanne Payne door uitgeverij Navrat.