Praagse Lente

Pastorale hulpverlening in Tsjechië en Slowakije

Nieuwsbrief Stichting Praagse Lente mei 2017

In deze eerste nieuwsbrief van dit jaar vind je een verslag van de in maart gehouden pastorale trainingsdag. Het wordt een jaar vol van activiteiten waaronder één in een nieuwe stad: Cheb!

Donderdag 2 maart tot maandag 6 maart in Praag
Eddy de Pender, Janna Beek en Nanne en Tony Kalma komen op 2 maart aan in Praag; we logeren in Hotel Olympic waar we via KMS heel goedkoop kunnen logeren..

Vrijdag 3 maart hebben Karel Taschner, Eddy, Nanne en ik een gesprek met de uitgever Mirek Hora. Het is een grote vooruitgang dat Stichting Immanuel een aantal boeken bv 50 stuks bij hem kan kopen en met winst verkopen. De boeken: ‘Listening Prayer’ and ‘Restoring the Christian Soul’ (Herstel van Identiteit) zullen worden herdrukt. ‘Crisis in Masculinity’ zal in het Tsjechisch worden vertaald door Dan Drapal.

’s Middags was er een bestuursvergadering van Immanuel, de Tsjechische Stichting voor Innerlijke Genezing, waar ook Eddy, Nanne en ik aanwezig waren. Hun organisatie is op orde en in het afgelopen jaar zijn ze financieel rond gekomen. Ze ontvangen o.a. inkomsten uit boek- en CD verkoop.
We zijn onder de indruk van het vele werk dat gebeurt. Ook bestuursleden organiseren nu zelf conferenties!

Zaterdag 4 maart: De trainingsdag voor het pastorale team.
Thema: How to coöperate with God in expectation (Ps 5:3)

Er waren 27 personen aanwezig. Een aantal ontbrak door andere kerkelijke activiteiten.
Na welkom en aanbidding geeft Janna een lezing over hoe belangrijk aanbidding is als je mensen pastoraal begeleidt. In aanbidding richt je je op God en word je je meer bewust van wie Hij is en hoe Hij werkt; van daaruit mag je zelf met mensen praten en bidden. Na de pauze geeft Tony een lezing over: Hoe om te gaan met pijn en lijden.Ze ging in op vragen als: wat helpt iemand die pijn heeft en lijdt: hoe kun je er voor zo iemand zijn? Er waren ook vragen: waar is God als mensen lijden. Uit eigen ervaring kan ik, Tony, daar iets over zeggen.

Na de lunch komt het meer praktische deel. De eerste lezing gaat over: Hoe te groeien in luisteren naar en ontvangen van de Heilige Geest. Janna, Eddy en Tony vertellen iets hierover en we oefenen dit ook.
Mila leidt het laatste deel van de middag: Luisterend bidden voor elkaar in kleine groepjes.
Het is een fijne dag en het is goed om te zien hoe het Tsjechische pastorale team groeit en hoe er een verlangen leeft in hen om verder te groeien in het ontvangen van God’s aanwezigheid en het leren luisteren naar Hem en samenwerken met Hem. We waren blij met deze trainingsdag.


Om verder te lezen: klik hier
Stacks Image 5